In urma unor cercetari arheologice intreprinse de specialistii Institutului de Arheologie Sistemica a Universitatii "1 Decembrie Alba Iulia" au iesit la iveala, in perimetrul asezarii neolitice de la Lumea Noua, aspecte inedite a ceea ce s-ar putea dovedi un adevarat cult al oamenilor neolitici pentru anumite animale.
Potrivit coordonatorului santierului, arheologul Mihai Gligor, ineditul inventarului descoperit cu ocazia efectuarii unor sapaturi de descarcare de sarcina arheologica il constituie scheletul unui animal de mici dimensiuni (posibil un caine) avand la gat un pandantiv din scoica, prelucrat si perforat, si un craniu cu coarne imense, cel mai probabil de taur, ambele depuse in gropi alaturate peste care a fost asezat un vas de mari dimensiuni, de asemenea cu caracter ritualic.
"Cert este ca atat scheletul cat si craniul nu au fost depuse acolo intamplator iar pandantivul este o dovada a faptului ca oamenii de atunci au dat acelui animal o importanta mai mare decat altor animale.
Numai cercetarile ulterioare vor putea stabili insa daca este vorba despre ritualuri funerare, ofrande sau daca acestea sunt legate de cultul taurului. La fel de bine s-ar putea dovedi ca a fost vorba despre un animal de companie, insa deocamdata nu ne putem pronunta.
Tot ce pot spune este ca avem de-a face cu o descoperire intr-adevar inedita pentru perioada neoliticului pe care eu personal nu am mai intalnit-o", a declarat arheologul Mihai Gligor.
Cu ocazia acelorasi cercetari arheologice au mai iesit la iveala un bordei de mari dimensiuni, cu diametrul de aproximativ 4-5 metri si un posibil cuptor pentru ars ceramica, dezafectat.
De altfel, in zona a fost descoperit un bogat inventar ceramic compus din fragmente apartinand diferitor vase - cas