Principalele concluzii ale European Payment Index Survey 2006, publicat pe site-ul internet al institutiei Intrum Justitia, arata ca mediul de afaceri european dezavantajeaza producatorii. In primul rand, transformarile din mediul institutional, mai ales in normele care guverneaza mediul financiar, defavorizeaza producatorii de bunuri si servicii. Riscurile de credit sunt ridicate, iar marile companii nu sunt capabile sa profite de caile oferite de mediul institutional pentru reducerea riscurilor.
Nordicii sunt mai harnici decat mediteraneenii
European Payment Index arata in primul rand ca perioada de plata a facturilor este mare si in crestere in majoritatea statelor europene, tendinta care se mentine si in privinta numarului facturilor neonorate.
Media europeana pentru perioada de plata a facturilor este de 59,2 zile, in crestere fata de 57,3 zile anul trecut, se arata in raport. Astfel, perioada de intarziere a platii a crescut de la 15,1 zile pana la 16,8.
Cele mai putine probleme cu platile le au companiile din tarile nordice: in Norvegia, de exemplu, media europeana pentru perioada de plata este de 26,2 zile, urmata indeaproape de Finlanda cu 26,6 zile si de Estonia cu numai 28.
La polul opus se afla statele mediteraneene, Grecia cu 104,6 zile sau Italia cu 98,3. Totusi, raportul sugereaza si ca statele din sudul Europei si din zona baltica ar putea inregistra progrese in privinta reducerii perioadei de plata, cu intarzieri de aproximativ 64 de zile.
In ceea ce priveste platile nerecuperate, rata creditelor pierdute a crescut de la 1,7% anul trecut pana la 1,9%. Cele mai mici rate se intalnesc in statele nordice, in care media este de 1,1%, iar Estul Europei inregistreaza cele mai mari cifre, in jurul a 3,1%.
Sectorul public, cel mai rau platnic
Printre cei mai rai platnici se numara