Toate biografiile inserate in paginile ziarelor de stanga - "Scanteia" sau "Romania libera" - au cuprins numeroase si flagrante minciuni despre liderii comunisti. "Scaparile" au avut rolul de a-i prezenta pe acestia ca pe cei mai destoinici "alesi ai poporului". Dupa alegeri, multi au capatat importante functii in partid si in stat.
"Adevaruri" trucate
Una dintre cele mai elaborate si mai romantate biografii care au umplut paginile "Scanteii" a fost cea a lui Emil Bodnaras. Patetic, Silviu Brucan incepea povestirea "eroica" prin evocarea "tinutului voevodal al Sucevei" si al familiei lui Ion, sarman plugar, a carui unica mostenire a fost mestesugul bodnarilor de a "manui ciocanul si dalta si a fauri butoaie", de unde "se trage numele Bodnarasenilor."
ARTA FICTIUNII. Respectand "traditia" copilului sarac, dar dornic sa invete, "vrednic fecior, al lui Ion, Emil, "creste cu cartea in maini". Invatand greu si intretinandu-se anevoie, Emil Bodnaras ajunge student la Drept la Universitatea ieseana. Studiile i-au deschis drumul catre marxism, intrerupt insa de lipsa mijloacelor de a se intretine. Motiv pentru care, Bodnaras s-a decis sa urmeze o cariera militara. Ca tanar ofiter, a "sesizat" falsificarea scrutinului din 1931 de catre autoritati. "La regiment nu isi poate stapani indignarea si asa este luat la ochi", povesteste Brucan. "Atitudinea sa este semnalata ca «subversiva» si incetul cu incetul se pregateste marsava inscenare care avea sa-l aduca in fata Consiliului de Razboi. (...) Curajul cu care infrunta Consiliul starneste valva si cei numiti sa acuze se simt mai rau ca in boxa." Verdictul - "demult pus la punct" - 10 ani de inchisoare! Timpul petrecut in inchisorile Galati, Brasov, Aiud, Vacaresti, Doftana l-a apropiat de tovarasii ilegalisti. La Caransebes "intalneste pentru prima oara pe tov. Gheorghiu-Dej. Acolo, in teribila Sing Sing a Ro