De la Ocna Sibiului, unde se afla bi-serica in care s-ar fi inchinat Mihai Viteazul inainte de a fi omorat, a-jungem la Salistea Sibiului. Se spu-ne despre aceasta localitate ca este locul femeilor frumoase si al ciobanilor carturari. Dar cel mai intere-sant este ca in Salistea s-au nascut 11 academicieni, localnicii dedicandu-le o strada din oras. Scoala cu muzeu din Ocna SibiuluiBiserica lui Mihai ViteazulJurnal de Caravana - Poveste din strand La 20 de minute de mers cu masina de la Sibiu spre Sebes se afla Saliste. "Satul fetelor frumoase si al taranilor cu biblioteci", scria P.P. Panaitescu. Este singura localitate din tara de care se leaga numele a unsprezece academicieni!
Doar daca nu intelegi limba romana nu te-ai mira. Vizavi de primarie se afla un mic parc strajuit de Aleea Academicienilor. Salistenii le-au ridicat statui. "O sa avem o comemorare a lor la 2-3 septembrie anul acesta, pentru prima data. Avem chiar un dublu centenar al academicianului Dionisie Romano, fost episcop de Buzau. Buzoienii il sarbatoresc la 28 iulie, iar noi in septembrie. Vrem sa facem o placa cu numele tuturor academicienilor nascuti la noi", spune mandru primarul Salistei, Teodor-Dumitru Banciu.
LA LUCRU. Pe domâ primar de la Saliste (accentul pe i, asa cum am invatat) l-am gasit in primarie pe la sase seara. Nu ne-am anuntat venirea, pentru ca in Saliste eram doar "in recunoastere". S-a mirat putin ca "la ora asta?...", dar ne-a primit frumos, ardeleneste. Noi cu intrebari, domnia sa cu raspunsuri. Are calculator, imprimanta, copiator, de toate. Si le foloseste singur! Daca e sa-l intrebi de istoricul localitatii, nu-i mai tace gura de mandru ce e. Dar are si cu ce.
FRUMOS. "Salistea are o istorie foarte interesanta. Este la poalele Muntelui Cindrel si la intrarea in Marginimea Sibiului. In zona Tilisca, Poiana, Jina n-a fost colectivizare, de aceea sun