Doar cateva, majoritatea preluate de investitori cu bani, pot sa emita pretentii in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
Platforma Clujana-Unirea-Carbochim nu mai e demult ceea ce a fost. De altfel, si frecventa tramvaielor si a troleibuzelor care circula catre acea zona este mai redusa. Dupa mai multi ani de “stapanire”, Asociatia Salariatilor s-a dizolvat, lasand cale libera cumparatorilor de actiuni pentru pachetul majoritar. Multe dintre active au fost date la inchiriat.
In august, actionarii se vor pronunta pentru vanzarea mai multor cladiri si casarea de mijloace fixe. Asociatia a preluat Carbochim in 1996, cand aceasta avea datorii istorice de 700.000 de euro, majoritatea la asigurarile sociale si la fondul de sanatate. Carbochim a oprit si productia de carbura de siliciu.
Administratorii au modificat politica de marketing, radiind de la Oficiul Registrului Comertului mai multe puncte de lucru. Unirea si-a vandut si ea mai multe hale. In 2004, a iesit in pierdere cu 3,5 milioane de lei.
Clujana va instraina mai multe active, considerate excedentare, pentru capitalizarea societatii, dupa ce Consiliul Judetean, actionar majoritar, a refuzat sa gireze un imprumut bancar.
Patru cladiri vor fi vandute prin negociere directa: tabacaria minerala, magazia cantinei, hala tabacariei si un laborator, firmelor cu care societatea are contracte de inchiriere cu prevederi de preemptiune: Antares, Delta, Trevor Kalymera si Marty Grup Turda. Intreaga productie a fabricii de incaltaminte se realizeaza in sistem lohn.
Platforma CUG: ipoteci si lichidari
Nici pe platforma industriala CUG nu mai exista emulatia de alta data, cel putin din punctul de vedere al capitalului uman. Activele Combinatului de Utilaj Greu (CU