de hectare, în judeţul Vaslui fiind înregistrate 113 de asemenea cereri. Octavian Adam, din Vaslui, a depus o cerere, în acest sens, la prefectură, pentru cele 100 de ha deţinute, legea însă de hectare, în judeţul Vaslui fiind înregistrate 113 de asemenea cereri. Octavian Adam, din Vaslui, a depus o cerere, în acest sens, la prefectură, pentru cele 100 de ha deţinute, legea însă spunând că suprafaţa ce va fi despăgubită nu poate depăşi 50 de ha. De asemenea, Traian Maxim solicită despăgubiri pentru cele 40 ha deţinute, din care şase ha de pădure. Acesta ne-a declarat că pământul a aparţinut tatălui său şi că a fost nevoit să-l abandoneze, în timpul războiului. Acum nici nu se pune problema retrocedării lui pentru că aparţine colhozului, cel mult poate să aştepte despăgubiri băneşti, fie o altă suprafaţă de teren. Tot pe lista celor care revendică despăgubiri se mai află şi Georgeta Lazarovici, care a declarat că familia ei a deţinut 40 de ha teren arabil.
Proprietarii se prevalează de Legea nr. 290/2003 modificată şi completată prin Legea nr. 171/2006, care face referire la acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat în data de 10 februarie 1947.
Până în prezent, Comisia de analiză a cererilor a reuşit să studieze numai 40 de cereri, din totalul de 113 câte s-au înregistrat la nivelul judeţului. ştefan Buhuşi, secretarul Comisiei judeţene de aplicare a acestui act normativ, spune că problemele cele mai importante sunt legate de prezentarea dovezilor în ceea ce priveşte proprietatea. Cei mai mulţi dintre proprietari au decedat, iar moştenitorii nu mai au de unde procura actele doveditoare pentru a ajunge în posesia a ceea ce au av