Piata monetara s-a aflat in ultimele trei sedinte interbancare sub o continua presiune, nivelul dobanzilor „over night" coborand de la un clasic si constant 8 - 9% la 0 - 2%, asa cum s-a intamplat vineri si ieri.
Scaderea dobanzilor este efectul deciziei BNR de a majora rezervele minime obligatorii la 20%. „Multe banci s-au grabit sa isi constituie cat mai din timp rezervele, asa ca au ramas foarte multi lei in sistem care nu au fost sterilizati de BNR, la licitatiile de depozit cu scadenta lunara sau certificate de depozit cu scadenta la trei luni, comenta un dealer bancar. Multe banci mentin lichiditatea ridicata pana spre sfarsitul lunii, fiindca pe 24 iulie este termenul limita de depunere a rezervelor minime obligatorii la lei, perioada care coincide si cu platile catre bugetul statului".
Din pacate, scaderea accentuata a dobanzilor nu inseamna si o reducere a dobanzilor la credite. Ea echivaleaza insa cu o presiune suplimentara pe cursul de schimb, speculatorii si bancile cautand sa plaseze cat mai profitabil leii disponibili.
In prima jumatate a lunii iulie, banca centrala a absorbit de pe piata monetara, dupa decizia de majorare a dobanzii de politica monetara de la 8,50 la 8,75%, circa zece miliarde de lei, prin doua licitatii de depozite cu scadenta la o luna si o emisiune de certificate de depozit pe trei luni.
BNR a acceptat joia trecuta doar doua miliarde de lei (circa 563 milioane euro) din oferta totala de 3,76 miliarde lei a celor 15 banci participante la licitatia pentru certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Randamentul maxim platit de BNR a fost de 8,72%, iar cel mediu de 8,68%/an.
Ieri, la a treia licitatie de depozite cu scadenta la o luna, banca centrala a atras de la banci 5 miliarde lei (circa 1,39 miliarde euro), pentru care a platit o dobanda de 8,75%.
Piata monetara s-a aflat in ultimele trei se