Cu exceptia unor decizii previzibile si proamericane prin care anunta condamnarea gruparilor Hamas si Hezbollah, ce au tulburat apele din Orientul Apropiat, liderii G8 nu au reusit sa ajunga la nicio intelegere asupra chestiunii esentiale a summitului de la Skt. Petersburg: energia.
Europa, care spera sa obtina de aceasta data un angajament ferm al Kremlinului pentru semnarea chartei energetice, si-a vazut sperantele spulberate.
Mai mult decat atat, discutiile referitoare la transparentizarea si liberalizarea pietei energetice, discutii in care toti participantii par sa fi dat dovada de concordanta, nu lasa nici ele loc pentru un angajament prea larg, dat fiind ca nici la acest capitol Rusia nu a acceptat sa faca niciun pas inapoi.
Astfel, daca tarile din G8, dintre care mai bine de o treime sunt dependente de gazul rusesc, ar dori ca Moscova sa isi deschida mai mult rezervele de hidrocarburi si infrastructura investitorilor straini, autoritatile de la Kremlin sustin ca un astfel de gest trebuie insotit de un compromis al Europei: deschiderea accesului pentru Gazprom la consumatorul final si la infrastructura de distributie a energiei.
In locul chartei energetice, presedintele rus, Vladimir Putin, a propus ca solutie incheierea unui parteneriat bazat pe respectarea contractelor.
Acest parteneriat presupune insa o suita, aproape interminabila, de negocieri.
Desi pana acum G8 nu a avut un cuvant prea puternic de spus in chestiunile comerciale, situatia dramatica in care au ajuns negocierile Organizatiei Mondiale a Comertului i-a determinat de aceasta data pe liderii G8 sa impuna ca termen limita de finalizare a ciclului Doha mijlocul lunii urmatoare.
Cu exceptia unor decizii previzibile si proamericane prin care anunta condamnarea gruparilor Hamas si Hezbollah, ce au tulburat apele din Orientul Apropiat, liderii G8 nu au reus