Italia a enervat iar sute de mii de microbisti din Romania. De data asta nu pentru ca „Squadra azzurra” a castigat cel de-al patrulea titlu mondial, iar noi, fratii lor de ginta latina, am ratat trei turnee finale la rand. Acum, italienii s-au apucat sa-si curete fotbalul de coruptie.
Au fost ascultate telefoane, s-au deschis procese, Justitia si-a facut treaba si sentintele au fost dure: Juventus Torino - retrogradare in serie B, cu 30 de puncte de penalizare in campionatul viitor, Fiorentina - retrogradare si 12 puncte penalizare sezonul viitor, Lazio - retrogradare si 7 puncte penalizare, AC Milan ramane in serie A, dar incaseaza 15 puncte penalizare.
In plus, au mai fost suspendati si amendati o multime de presedinti de cluburi, sefi ai Federatiei Italiene de Fotbal si arbitri. Dar cu asta ne-au ingropat singura noastra consolare, coruptia care macina fotbalul de pretutindeni. „Dom’le”, zice mereu nea Mitica Dragomir de la Liga, clipind smechereste din ochi, „asta e, aranjamente se fac peste tot”.
Si, da de inteles „Corleone”, aranjamentele astea raman nepedepsite pentru ca, nu-i asa, „fotbalul e un fenomen social”, fotbalul e pentru popor.
In emisiunile TV de dupa etapa oamenii de fotbal de la noi au pedalat atat de mult pe ideea asta anul trecut, incat mai aveau putin si propuneau masuri de protectie sociala obligatorii in Divizia A, cum ar fi blatul minim pe campionat, aplicat in interesul tarii, ca sa nu oboseasca prea mult cluburile noastre europene.
Acum, dupa ce ca suntem siliti duminica sa comparam jocul lui Cannavaro cu lufturile lui Perja, pe Grosso cu Moti si pe Del Piero cu Andrei Cristea, ne-a murit si bucuria coruptiei caprei italienilor.
Mitica Dragomir are dreptate pana la un punct. In fotbalul mondial, ca in orice alt domeniu unde se invart sute de milioane de dola