Convoiul românesc, cu opt autocare, a fost escortat la sol de libanezi şi a ajuns cu bine în Siria Tarom. Ei urmau să sosească la Bucureşti, ieri noapte. Paza celor opt autocare a fost asigurată, deopotrivă, de israelieni şi de libanezi.
Pentru a preveni atacuri inopinate asupra convoiului românesc, autorităţile române au solicitat forţelor militare israeliene să urmărească traseul autocarelor româneşti de-a lungul coastei Mediteranei prin satelit şi din avion. Totodată, coloana de autocare, care a fost suplimentată cu încă două vehicule din cauza solicitărilor de ultim moment, a avut antemergător şi încheiere de coloană puse la dispoziţie de poliţia libaneză.
N-au avut bani de vize
Evacuarea românilor din Liban, începută ieri dimineaţă la 8,30, nu a fost o operaţiune uşoară. Cei dornici să ajungă acasă cu tot ce-au strâns în ţara-gazdă au venit la ambasada română de la Beirut cu extrem de multe bagaje. Ei au fost nevoiţi să lase o parte din bagaje la ambasadă. Deşi toţi repatriaţii fuseseră avertizaţi că au nevoie de 50 de dolari la graniţa cu Siria pentru viză, iar membrii de familie libanezi de 40 de dolari pentru viza de intrare în România, surse diplomatice au declarat pentru Adevărul că au existat cazuri în care românii nu au putut achita taxele necesare, costurile fiind suportate de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.
Cinci români, blocaţi în sudul Libanului
În contextul în care planul de evacuare a cetăţenilor italieni a eşuat, autorităţile române pregătiseră şi un plan B şi încă unul C, de rezervă. În acest moment se mai caută încă soluţii pentru 50 de persoane cu cetăţenie română (tinere românce fără ocupaţie stabilă) care nu au acte de identitate. Rezolvarea situaţiei poate fi eliberarea unei foi consulare de către ambasada de la Beirut, fără de care românii nu pot trece graniţa siriană. O altă