Ministerul Finantelor Publice si Banca Comerciala Romana au incheiat, saptamana trecuta, un contract de imprumut in valoare de 122 de milioane de euro, fonduri necesare finantarii lucrarilor de la unitatea 2 a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.
"Termenul de rambursare a creditului este de opt ani, cu o perioada de gratie de trei ani. De saptamana viitoare, putem deja sa tragem primii bani", a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica, compania care administreaza centrala. MFP a fost mandatat de Guvern sa imprumute sumele necesare continuarii si finalizarii lucrarilor la unitatea 2 a centralei, la care probele sunt programate sa inceapa in luna decembrie. Punerea in functiune a grupului este prevazuta pentru primul trimestru din 2007, pentru ca intrarea in exploatare comerciala sa aiba loc la jumatatea anului viitor.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala functioneaza cu un singur reactor, care asigura 10% din consumul national de energie electrica. Dupa punerea in functiune a grupului 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a hotarat construirea simultana a rectoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, ale carei costuri sunt estimate la 2,2 miliarde de euro. Un numar de 15 firme si consortii s-au aratat interesate sa participe la constituirea companiei care va construi cele doua grupuri, iar comisia numita de MEC a admis scrisorile de intentie depuse de 13 din cele 15 firme si consortii.
Ministerul Finantelor Publice si Banca Comerciala Romana au incheiat, saptamana trecuta, un contract de imprumut in valoare de 122 de milioane de euro, fonduri necesare finantarii lucrarilor de la uni