In statiunea Neptun se desfasoara in perioada 17-18 iulie intalnirea de lucru a reprezentantilor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si Ministerului Administratiei si Internelor cu prefectii judetelor din tara, alaturi de factori de la directiile de ape din Romania.
In cele doua zile de dezbateri vor fi prezentate planurile de aparare impotriva inundatiilor atat la nivel local, cat si judetean din toate zonele tarii, noul mod de codificare a avertizarilelor meteorologice si hidrologice, conform standardelor Uniunii Europene (acestea urmeaza sa fie realizate in „patru culori“ - verde, galben, oranj si rosu, in functie de gradul de periculozitate), precum si modul de imbunatatire a preventiei care, in afara de categorie (inundatii, furtuna, vant etc) trebuie sa tina cont si de regiunea geografica.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a prezentat in cadrul unei conferinte de presa noul pliant propus de institutia pe care o conduce, cel al „Strategiei nationale de management al riscului la inundatii“, in care se arata modalitatile de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor.
Informatiile din „fluturasul“ ministerului nu exceleaza insa prin inteligenta sfaturilor in cazul calamitatii (de genul „ne indepartam de zonele cu surse de risc la inundatii - rauri, parauri, torenti, baraje“), iar o buna parte a acestuia il constituie prezentarea „zestrei“ Ministerului Mediului - numarul digurilor, lacurilor de acumulare „permanente si nepermanente“ etc., informatii total inutile pentru cetateanul de rand. Mai mult, pe pliant nu apar nici un fel de coordonate de contact - numere de telefon sau adrese.
O alta „cireasa de pe tort“ pusa pe masa ziaristilor de viitorii ministri europeni prezenti la conferinta a fost una din modalitatile de alarmare a cetatenilor, o alter