Pentru a demonstra puterea pe care o exercitau asupra societatii ideile comuniste, liderii BPD au cooptat pe listele electorale ale formatiunii cativa reprezentanti de seama ai culturii romanesti. Printre ei s-au numarat muzicianul George Enescu, scriitorii George Calinescu si Mihail Sadoveanu, teologul Gala Galaction.
Oamenii de cultura, agenti electorali
Sta in puterea oricarui partid politic aflat in plina ascensiune sa atraga de partea sa nu doar pe cei mai de seama politicieni, economisti sau oameni de stiinta, ci si personalitati din lumea culturala. Astfel ca, pe listele cu care BPD s-a prezentat in alegeri, au figurat si renumiti prozatori, poeti si muzicieni.
George ENESCU, "DEMOCRAT CONVINS". Renumitul compozitor, violonist, pianist, dirijor s-a nascut in 1881 la Liveni (azi comuna George Enescu), in judetul Dorohoi. Cariera lui George Enescu a fost ridicata exlusiv pe talentul si geniul acestuia, fara nici o legatura cu domeniul politic. Iata insa ca, in goana dupa imagine, liderii BPD s-au folosit de renumele lui, incluzandu-l pe lista candidatilor din Dorohoi. Editorialistul Scinteii - Alexandru Balaci - avea sa-l prezinte in campania electorala nu doar ca pe un muzician desavarsit, ci si un valoros sustinator al ideilor de stanga: "George Enescu este totodata un mare iubitor al poporului, un democrat convins. De aceea a refuzat categoric orice contact cu fascismul, dusman al libertatii si progresului si s-a ridicat cu tot prestigiul lui de creator genial impotriva dictaturilor hitleristo-antonesciene".
La comanda politica, Balaci avea sa inventeze o legatura directa intre aparitia "regimului democratic" si apogeul carierei muzicianului: "De-abia dupa ce tara noastra a pornit pe drumul progresului si al democratiei, activitatea maestrului s-a desfasurat in intreaga ei amploare". In ciuda presupusei legaturi cu lumea politica roma