Taierile si sustragerile ilegale de arbori continua sa tina capul de afis al anchetelor penale. 5.000 de dosare au fost solutionate de politistii din IGPR, de la inceputul anului si pana in prezent. Potrivit anchetatorilor, cele mai grave probleme au fost depistate in judetele Vrancea, Bistrita-Nasaud, Bacau, Neamt si Suceava. 40 de dosare se afla in acest moment in lucru la Politia Odobesti si se fac verificari impotriva a 52 de persoane, acuzate ca au pus umarul la afaceri ilegale cu arbori. Multi dintre cei anchetati sunt membri ai comisiei de aplicare a legii fondului funciar ori persoane care au primit paduri in baza unor acte false.
Anchetatorii spun ca judetul Vrancea se situeaza pe primul loc la fraude silvice. "Politia orasului Odobesti efectueaza cercetari in 40 de dosare penale in care sunt implicati 52 de suspecti. Cei mai multi dintre acestia sunt membri ai comisiei de aplicare a legii fondului funciar din comuna Mera, judetul Vrancea.
Tot printre cei suspectati de ilegalitati se regasesc si persoane care au fost puse in posesie in baza unor documente false sau declaratii mincinoase de martori", ne-au declarat surse judiciare. Acest lucru vine sa confirme, desi nu mai era nevoie, ceea ce declarau oficiali din cadrul Politiei Romane, la 5 octombrie 2005.
"Intr-un singur an, 100.000 mc de arbori din padurile proprietate privata au fost doborati, in majoritatea situatiilor afacerile cu material lemnos fiind dirijate de persoane cu functii de conducere in administratia locala".
Dintre cele 5.000 de dosare penale inregistrate recent la regimul silvic, 2.340 sunt pentru taiere ilegala de arbori, iar 2.805 pentru furt din paduri. In judetul Vrancea, au fost aplicate 376 contraventii pe linie de silvicultura, in valoare de peste 2 miliarde lei vechi.
Totodata au fost constatate 328 infractiuni la regimul silvic, respectiv, infra