In ziua urmatoare nu au intarziat sa apara reactiile, semn ca testul a avut efect, iar rezultatele lui pot fi folosite: democratii se pot gandi serios de data aceasta la anticipate, pentru ca au sprijinul declarat al PSD si PRM.
Reluarea subiectului anticipatelor pentru primavara urmatoare a fost o ocazie excelenta pentru Emil Boc de a iesi, de data aceasta de la Cluj, cu subiectul. Emil Boc s-a pronuntat atat de categoric si pentru a puncta faptul ca el conduce Partidul Democrat si nu Traian Basescu.
Daca tema anticipatelor a fost apanajul exclusiv al presedintelui Basescu, iata ca si presedintele PD centreaza si marcheaza. De data aceasta, doua formatiuni importante, PSD si PRM, considera si ele alegerile anticipate o necesitate, iar democratii au, ca sa spunem asa, sprijinul lor. Punctul de vedere al PSD a fost exprimat explicit in acest sens chiar de purtatorul de cuvant al partidului.
Prin urmare, colaborarea PD-PSD prinde contur in fata primei provocari serioase. Ba, mai mult decat atat, apropierea de PSD se face pe fondul unei distantari serioase de PNL a democratilor lui Emil Boc. El a anuntat ca PD are fata de PNL, la aceasta ora, un ascendent de 3 la 1 si ca, la Cluj, PD este pe primul loc, cu 28% din simpatia electoratului.
De ce-l trimit democratii pe Boc la Bucuresti?
Interventia deputatului Oltean la Cluj, prin care-i cerea lui Emil Boc sa lase Primaria si sa mearga la Bucuresti pentru a conduce partidul, a socat pe toata lumea. Pozitia lui Oltean - in plenul unei adunari a democratilor si in fata lui Boc - parea una hazardata sau cel putin nepoliticoasa, in orice caz, pentru cine cunoaste disciplina din PD, o indrazneala de nepermis.
Ei bine, poate tocmai de aceea se poate crede ca a fost un test fata de public, in s