Guvernul intentioneaza sa renunte la reprezentarea pe care o are in Consiliul Economic si Social si va fi inlocuit de organizatii ale societatii civile, a declarat Mirel Talos, consilier de stat al premierului. In toamna isi va incepe mandatul un nou CES si ar fi bine ca acesta sa includa de la inceput reprezentantii societatii civile, care sa aiba si delegati in Comitetul Economic si Social European, incepand din 2007", a spus Talos.
Potrivit Mediafax, el a amintit ca CES e o institutie centrala a procesului national de elaborare si avizare a politicilor publice, sens in care expertiza organizatiilor neguvernamentale este importanta. "Prezenta organizatiilor neguvernamentale in Consiliul Economic si Social va fi benefica, deoarece daca societatea civila nu ar exista, poate ca autoritatile ar trece pe langa multe probleme ale societatii fara sa le vada", a adaugat consilierul de stat al premierului.
Consiliul Economic si Social, infiintat in baza unei Legi adoptate in 1997, este o organizatie tripartita constituita pentru dialogul social la nivel national, avand drept principala atributie evaluarea si avizarea (pozitiva sau negativa), inainte de aprobare, a proiectelor de acte normative privind masuri economice si sociale cu impact major. CES are un rol consultativ si, teoretic, un aviz favorabil din partea sa diminueaza posibilitatea declansarii, ulterior adoptarii actului normativ, a unor tensiuni sociale provocate de nemultumiri din partea sindicatelor sau a patronatelor. In prezent, Consiliul este constituit din reprezentanti ai patronatelor, ai sindicatelor si ai Guvernului. Legea CES prevedea, fara sa precizeze un calendar anume, ca Executivul se poate retrage in favoarea unor reprezentanti ai societatii civile.
Guvernul intentioneaza sa renunte la reprezentarea pe care o are in Consiliul Economic si Social si va fi inlocuit de organizatii a