Cu toate ca numarul angajatilor in cadrul IMM-urilor este in crestere, firmele nu asigura pregatire profesionala si majorari banesti
Numarul angajatilor a crescut anul trecut, in randul IMM-urilor, cu 3,15 pocente fata de 2004, ceea ce reprezinta o crestere de personal per intreprindere cu aproape 20%, releva un studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Sondajul, expus pe larg in Carta Alba a IMM-urilor din Romania - 2006 arata, de asemenea, ca peste un sfert dintre firme au mentinut in 2005 acelasi nivel de salarizare ca in 2004, in timp ce doar 5,40% dintre societati au crescut salariile cu peste 20%. Cat despre activitatile de training, studiul arata ca doar 60% dintre IMM-uri deruleaza activitati de formare profesionala, ceea ce, in opinia presedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, denota o situatie defavorabila.
"IMM-urile contribuie excesiv la crearea de noi locuri de munca"
In ceea ce priveste persoanele nou angajate in sectorul IMM-urilor, in 2005, fata de 2004, rezultatele anchetei releva o medie de 3,15 salariati nou angajati pe o firma, si o crestere a personalului angajat cu 19,53%, raportat la numarul mediu de salariati, acesta demonstrand ca acest sector economic "contribuie excesiv la crearea de noi locuri de munca". Studiul arata ca majoritatea IMM-urilor, respectiv 78,78%, au angajat sub 5 persoane, 11,46% incadrand in munca intre 6 si 10 salariati. Totodata, procentul firmelor care au angajat intre 11 si 20 de persoane se situeaza la peste 5%, in timp ce doar 4,27% dintre intreprinderi au angajat peste 20 de oameni. Cresterile procentuale cele mai mari de angajati se inregistreaza la nivelul firmelor in varsta de pana la 5 ani.
30% dintre intreprinderi au avut acelasi pachet salarial ca in 2004
Cat despre nivelul de remunerare a angajatilo