EXCELENTA CULINARAIn 1896 avea loc prima Olimpiada Internationala de Gastronomie. Cinci ani mai tarziu, restauratorul roman Iordache Ionescu ii trimite la Paris pe "nea Radu" bucatarul si pe lautarul Ciolac. Micii, paceaua, tuslamaua si muzica romaneasca de petrecere fac furori. EXCELENTA CULINARA Dumitru Burtea este singurul roman care a primit dreptul de a fi membru pe viata al World Asociations Cooks Societies (WACS), pentru cei 50 de ani de daruire in arta culinara In 1896 avea loc prima Olimpiada Internationala de Gastronomie. Cinci ani mai tarziu, restauratorul roman Iordache Ionescu ii trimite la Paris pe "nea Radu" bucatarul si pe lautarul Ciolac. Micii, paceaua, tuslamaua si muzica romaneasca de petrecere fac furori. Se mai pastreaza informatii despre un concurs rezervat cofetarilor si patiserilor, desfasurat la Bucuresti in anul 1922. Nu dureaza mult si, in 1934, se infiinteaza "Sindicatul Restauratorilor, Carciumarilor si Producatorilor de Alimente". Sunt doar cateva exemple care demonstreaza ca in Romania exista o puternica traditie gastronomica ale carei inceputuri pot fi fixate in secolul al XVII-lea.
BRANSA. Astazi, prin stradania neobosita a Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, arta culinara este un scop in sine. Dumitru Burtea, presedintele acestei asociatii, spune ca arta culinara e mai mult evidenta azi, fata de perioada ultimilor 50 de ani. De ce? "Pentru ca avem oferta complexa de marfuri a hipermarketurilor. Putem gasi acolo produse din toate colturile lumii. Apoi avem localurile nou deschise, moderne, cu ambianta. Sunt restaurante mici si mari, care prin specificul lor, ofera posibilitatea ca, fara eforturi deosebite, sa serveasca mancaruri chinezesti, mexicane, italienesti. Personalul acestor localuri este format in tara. In alte localuri s-au adus bucatari din strainatate. Prezenta ingredientelor de la A