Desi majoritatea bancilor europene isi realizeaza pana la 40% din cifra de afaceri de pe urma serviciilor oferite persoanelor fizice, iar aceasta ramura bancara aduce o contributie anuala de 2,5% la PIB-ul european, se poate spune ca in Europa predomina o lipsa de flexibilitate acuta la acest nivel.
Disfunctionalitatea din relatiile cu particularii, se arata intr-un raport formulat de comisarul european al Concurentei, Neelie Kroes, si citat de Le Figaro, se releva prin faptul ca, pentru majoritatea bancilor, este foarte greu sa patrunda pe o piata straina si ca cea mai mare parte a consumatorilor nu isi schimba banca. In ceea ce priveste prima problema, Neelie Kroes constata ca pietele sunt inca fragmentate si raman foarte atasate teritoriului. Cea mai puternica dispersie se intalneste in Germania, Spania si Italia.
In plus, continua sa existe o multime de probleme in calea intrarii unor noi banci pe piata interna. ''Statele membre continua sa intervina in diverse moduri pe pietele bancare. Acest comportament merge de la un tratatemnt preferential fata de anumite produse bancare pana la protejarea anumitor banci, trecand prin tentative de a impiedica intrarea pe teritoriul lor a bancilor straine'', a declarat Kroes.
Cei care sunt afectati insa direct de acest sistem sunt clientii particulari ai bancilor: acestia nu isi pot schimba banca, desi sunt constienti de preturile astronomice pe care trebuie sa le plateasca uneori. Iar asta fiindca o schimbare a bancii poate atrage dupa sine punerea sub semnul intrebarii a unei mici facilitati obtinute, fie in privinta comisioanelor, fie a dobanzilor.
O alta problema remarcata de Comisa Europeana este si cea a costurilor serviciilor bancare, acestea variind intre 265 de euro pe cont si 15 euro.
Adevarata batalie pentru schimbarea sistemului bancar urmeaza sa aiba loc insa spre sfarsitul acestui