Una dintre conditiile esentiale pe care statul roman trebuie sa le indeplineasca pentru a putea absorbi fondurile europene destinate agriculturii este crearea unui sistem care sa asigure administrarea si controlul riguros al cererilor de subventie astfel incit sa se previna fraudarea bugetului comunitar. Acest sistem se numeste Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), si reprezinta un ansamblu de componente reunind personal, proceduri, tehnica de calcul si telecomunicatii. Componenetele IACS sint: baza de date a cererilor de subventie; sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS); Registrul fermelor; Registrul animalelor; sistemul de controale (administrative, incrucisate, la fata locului, prin teledetectie).
Institutia abilitata pentru reralizarea IACS si gestionarea platilor directe comunitare este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPAM).
Crearea IACS a fost prevazuta a se desfasura in doua etape. Prima etapa a fost deja finalizata la 31 martie a.c. si a constat in realizarea Registrului fermelor. A doua etapa a inceput la 1 mai 2006 si are ca termen de finalizare 31 noiembrie. Cea de a doua etapa consta in identificarea efectiva a parcelelor agricole si atribuirea blocurilor fizice (suprafete delimitate de limite naturale sau conventionale - paduri, ape, localitati, sosele etc. - n.r.).
Doar 60% din exploatatii s-au inscris in registrul fermelor
"Dupa integrare, subventiile pentru agricultura se vor acorda uniform, sub forma unei plati pe hectar, tuturor fermierilor care utilizeaza o suprafata mai mare sau egala cu 1 ha, formata din parcele mai mari de 0,3 ha. Crearea LIPS se face pe baza ortofotoplanurilor pe care se identifica blocurile fizice, iar in interio