(Foto: )
BT a inaugurat, ieri, o agentie in comuna Gilau, insa directorul Robert Rekkers nu este convins ca a facut o alegere inspirata. Singurele primarii care au conturi deschise la banci sunt cele care au castigat finantari europene. In rest, platile se fac direct in numerar.
Dupa ce piata companiilor se apropie de saturatie iar cea a persoanelor fizice este deja abordata demult, bancile incep sa includa in strategie si mediul rural, deficitar pana acum la acest capitol. In Cluj, CEC a deschis 21 de unitati in zona rurala. BT a deschis, ieri seara, prima sa unitate din afara mediului urban, cea din Gilau.
“CEC si Banca Agricola (actuala Raiffeisen - n.r.) au fost mai dezvoltate pe acest sector si vedem cum au ajuns. Banca Agricola a mers rau, CEC este de vanzare. Nu vad o dezvoltare puternica la Gilau”, a recunoscut Rekkers. Directorul BT se asteapta ca investitia din comuna sa fie amortizata intr-un ritm mai lent decat agentiile deschise in comunitatile urbane.
“Va dura mult pana sa intre pe profit”, a declarat Rekkers, care sustine, insa, ca zonele limitrofe Clujului sunt in atentia bancii. Dezvoltarea bancii in sectorul rural va fi construita “in combinatie”, adica in zonele din apropierea localitatilor urbane, sustine Rekkers.
Mediul rural nu este inca suficient de pregatit pentru ca bancile sa-si extinda serviciile in aceasta directie, sunt de parere specialistii din sectorul bancar. Faptul ca mediul rural nu este pregatit pentru banci este dovedit si prin numarul de conturi bancare deschise de primariile de la sate.
In afara celor care au accesat fonduri cu finantare europeana, primariile din Cluj nu au conturi deschise la vreo banca, si nici primarii nu dispun de carduri de credit. “Eu nu am card pentru ca nu am ce face cu el. Pana acum nu