Summitul G8 de la Sankt Petersburg nu a rezolvat nici una din problemele lumii, in pofida gravitatii temelor aflate in discutie. Nici siguranta energetica, nici dosarul nuclear iranian, nici isteria nord-coreeana a rachetelor, nici conflictul din Orientul Mijlociu.
In afara de cateva tururi cu niste masinute bizare prin parcul castelului Konstantin, schimburi de replici acide si ambianta de o opulenta tipic ruseasca destinata sa diminueze statura oricui, nu ramanem cu mai nimic dupa acest summit. Sau aproape cu nimic.
Caci, daca summitul G8 de anul acesta a insemnat ceva, el a fost un mare exercitiu de PR pentru presedintele rus, Vladimir Putin.
Vreme de trei zile, Putin a facut eforturi pentru a sterge eticheta de KGB-ist insetat de putere care ii fusese lipita de presa occidentala si s-a infatisat pe sine ca o persoana rationala, pe alocuri fermecatoare, un partener cu care se poate purta un dialog, un lider real al unei puteri in ascensiune.
Dar toate acestea nu sunt decat butaforie, scenografie stralucitoare pentru studioul CNN de la Sankt Petersburg. In spatele acestei aparente, realitatea este mult mai urata. Rusia traverseaza un proces, care pare ireversibil, de tranzitie spre un regim autoritar, spre ceea ce Putin insusi a numit "verticala puterii", in care un singur om decide.
Duma de Stat seamana din ce in ce mai mult cu Sovietul Suprem iar partidul dominant, Casa Noastra Rusia, nu are decat o singura politica: politica Kremlinului. Daca esti ziarist si manifesti o oarecare opozitie fata de regim, te viziteaza inspectorii fiscali de atatea ori pana te lasi pagubas sau ajungi la inchisoare.
Aparatul de stat este in intregime controlat de colegii lui Putin din KGB, care distribuie beneficii numai celor agreati de tarul Vladimir.
Putin a facut din resursele de petrol si gaze ale Rusiei o arm