moldoveneşti!". În special, cele văratece, adaugă Octavian Stoica, care nu se îneacă în grăsime, ci se învelesc în frunză lată de ştevie, de varză dulce sau de viţă. Gorjenii au moldoveneşti!". În special, cele văratece, adaugă Octavian Stoica, care nu se îneacă în grăsime, ci se învelesc în frunză lată de ştevie, de varză dulce sau de viţă. Gorjenii au împrumutat şi ei tradiţia ardelenească şi mănâncă sarmalele cu smântână şi mămăliguţă. Dar, în zilele de post, le învelesc în foi de viţă şi le umplu cu nuci, orez şi puţină varză tocată. şi grecii au sarmalele lor, pe care le numesc "sarmalaki", dar nu le înfăşoară decât în frunze de viţă. Diferă cu ceva de ale noastre? Să vedem:
Sărmăluţe greceşti în foi de viţă
Pentru 4 porţii
Ingrediente: cca 200 g frunze de viţă, 2 cepe, 400 g carne de vită tocată, 100 g orez, sare, piper alb proaspăt măcinat, 1 crenguţă de cimbru, 1/4 l vin, 1 lămâie
Mod de preparare: Frunzele de viţă, curăţate şi spălate, se opăresc în apă clocotită, apoi se lasă să se scurgă. Ceapa se curăţă şi se toacă foarte mărunt sau se dă prin maşina de tocat, împreună cu carnea. Orezul, ales şi spălat, se fierbe 5 minute, se scurge şi se amestecă cu carnea şi cu ceapa; se condimentează cu sare şi piper după gust. Pe fiecare frunză de viţă se pune câte o linguriţă de umplutură şi se înfăşoară sarmalele. Se acoperă fundul unei cratiţe cu frunze de viţă, se aşază sarmalele, se presară cimbru printre ele şi se toarnă deasupra vinul amestecat cu 1/2 l apă. Lămâia se spală bine, se taie felii şi se aşază peste sarmale. Se acoperă cratiţa şi se lasă să fiarbă la foc mic cca 90 de minute. Se servesc cu iaurt, măsline negre - cum altfel!- şi un pahar de vin roşu.
ştiaţi că?
Adevărul este că această minunată alcătuire gastronomică care se cheamă sarmale nu este autentic românească. Se regăseşte în toată zona