Brailenii si tot Rasaritul crestin sarbatoresc, miine, ziua Sfintului Prooroc Ilie Tesviteanul, protectorul holdelor si patronul spiritual al celor care trudesc in Sistemul Energetic National. In timp ce, anul trecut, credinciosii se rugau Sfintului Ilie - aducatorul ploilor si stapinul fulgerelor care brazdeaza cerul - sa conteneasca potopul care devastase mai mult de jumatate din tara, acum ei cer slujitorului Lui Dumnezeu sa aduca ploaie binecuvintata, ca sa nu aiba de suferit de pe urma secetei care pirjoleste holdele. Ei impart celor nevoiasi din roadele cimpului si se roaga Lui Dumnezeu pentru sprijin duhovnicesc, pentru sanatate si spor in toate.
Ctitoria cu hramul "Sfintul Profet Ilie Tesviteanul" s-a imbracat, acum, in straie de sarbatoare. Deseara, preotii slujitori de la celelalte parohii, impreuna cu enoriasii, vor participa la slujba Vecerniei, iar miine vor veni la Sfinta Liturghie, ce va fi oficiata de parohul bisericii, parintele Costica Enache. Biserica "Sfintul Ilie" are venerabila virsta de 134 de ani.
Potrivit pisaniei asezata in incinta edificiului, locasul sfint de pe strada Rosiori a fost fundat la 8 septembrie 1872, pe un teren cedat de Primaria Urbei Braila, in vechiul cartier numit "al Pietei". El a fost tirnosit in ziua de 20 iulie 1877, pe vremea Razboiului pentru Independenta Romaniei, de catre PS Melchisedec, episcopul Dunarii de Jos, impreuna cu un sobor de preoti braileni in frunte cu parintele protopop Alecu Sudeteanu. Biserica a fost ridicata in stil neobizantin, din daniile credinciosilor si ale corporatiilor (breslelor) numite ale Carutasilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) si Casapilor (macelarilor), in timpul Mariei Sale Domnitorul Carol I al Romaniei. Lucrarile de constructie au fost conduse de "mesterul M. Done". In anul 1894, parohia a vindut 1.056 de stinjeni de teren din curtea bi