Kazuo Ishiguro
Sa nu ma parasesti
Traducere de Vali Florescu
Editura Polirom, Colectia „Biblioteca Polirom“, Iasi, 2006, 360 p.
Nu stiu altii cum sint si cum isi folosesc vara cea fara de ocupatii obositoare – singurul avantaj al literatului prost platit, cum se spune –, dar eu am un joc, imi organizez singura un fel de Miss a cartilor. Fie ca stau sub palmieri, pe malul marii, daca se nimereste o vacanta adevarata, cu excursii si tot tacimul, fie ca stau in Bucurestiul prafos, cum e cazul in acest an, astept cu incintare si curiozitate sa se aleaga cea mai buna carte a verii. Literatura pura, citita fara nici un fel de obligatii, aleasa aproape la intimplare din aparitiile anului editorial, literatura care vine inspre un cititor lenes, hedonist, relaxat. Juriul are un singur membru, dar ales pe sprinceana: exact acest cel mai bun cititor dintre cei citiva pe care ii purtam fiecare cu sine. imi amintesc, de pilda, cu enorma placere, Miss editorial al unei veri de acum citiva ani, Marea, marea de Iris Murdoch, citita pe plaja din Vama veche.
Sau Middlesex de Geofrey Eugenides, citit anul trecut pe o plaja mica din Saint Tropez. Alaturi de mine cineva citea ultimul Paul Auster cumparat de la un Fnac din Barcelona... Alte timpuri. Marea, marea e acum in raftul din dreapta mea si intimplator are exact aceeasi culoare cu aceasta pe care o am acum in fata, cartile de vara s-ar putea sa aiba toate, printr-un misterios hazard, culoarea marii dimineata.
Cartii de acum i-am tot dat ocol de la tirg incoace, nu m-am repezit s-o citesc, din motive obiective, dar si subiective. O carte cu clone... Nu ma dau in vint dupa subiectele astea de anticipatie, am in minte si o telenovela cu subiectul asta, nu stiu de ce, dar nu frisonez la ideea viitorului plin de copii si replici ale fiecaruia dintre noi, mi se pare o gaselnita facila,