Lista "Voci curate" cuprinde cateva sute de ziaristi, formatori de opinie si lideri ai principalelor organizatii guvernamentale, care ar urma sa fie cercetati de CNSAS spre a se vedea daca printre ei se afla fosti colaboratori ai politiei politice.
Initiativa a starnit ceva valva dupa ce unii gazetari de pe lista au luat-o in deradere, pe motiv ca la vremea respectiva erau liceeni cu cas la gura, iar altii i-au contestat utilitatea pe motiv ca presa este o institutie privata.
In legatura cu prima replica, exista documente clare care arata ca politia politica ceausista isi racola informatorii inca de pe bancile scolilor.
In paranteza fie spus, e surprinzatoare nonsalanta cu care unele gazete de nisa prezinta cu tam-tam si in "premiera nationala" absoluta documente privind racolarea elevilor, despre care "Romania libera" a scris pagini intregi, inca din 1999.
Referitor la chestiunea cu presa privata, intr-adevar, primele pe lista lustratiei ar trebui sa fie institutiile statului, pentru ca de ele depind implementarea statului de drept, functionarea democratiei si a economiei de piata.
Nu poti crea o lume noua cu indivizi care o viata intreaga au luptat impotriva principiilor pe care astazi le lauda si i-au haituit, in schimbul unor privilegii, pe cei care stateau impotriva sistemului.
Acesti indivizi cu mentalitate de borfasi, in haite bine organizate, au pus stapanire pe Romania postrevolutionara, politic si economic, au devalizat-o si au adus-o in halul in care se afla astazi.
Daca s-ar fi aplicat punctul 8 de la Timisoara sau Legea lui Ticu de dinaintea mutilarii, astazi am fi trait altfel. Dar niciodata nu-i prea tarziu.
Presa e privata. Si tocmai pentru ca este privata, beneficiaza de mai multa incredere din partea cetateanului, putand sa-l manipuleze in voie. Iar in Roman