Cererea foarte mare de locuinte noi, in conditiile in care niciun proiect important de blocuri nu a fost finalizat, impinge doritorii de apartamente catre achizitionarea locuintelor din stadiu de proiect, afirma consultantii imobiliari.
Insa, din dorinta de a vinde cat mai repede proiectele promovate unii dezvoltatori aleg sa isi promoveze proiectele la un pret mic pe metru patrat, fara a mentiona tipul de suprafata careia i se aplica.
"Campania de marketing poate da astfel rezultate bune, insa cumparatorii neavizati vor descoperi ca apartamentul dorit fie costa mai mult decat au calculat initial, fie ca suprafata trecuta in contract nu este cea considerata locuibila", afirma Andreea Hamza, senior residential consultant in cadrul Colliers International.
"Transparenta informatiilor este extrem de importanta, mai ales in ceea ce priveste modul de comunicare a pretului. Trebuie stiut la ce tip de suprafata se aplica pretul pe metrul patrat - util, construit sau brut", sustin consultantii imobiliari.
Astfel, suprafata utila reprezinta suprafata neta a apartamentului, care nu include terase, peretii interiori si exteriori si peretii comuni.
Suprafata construita cuprinde partea utila a locuintei, la care se adauga aria construita a teraselor, toti peretii interiori, exteriori si jumatate din peretii comuni, precum si alte patrunderi verticale.
Suprafata bruta este formata din suprafata construita a apartamentului plus o cota parte din suprafetele comune (hol, casa scarii, spatiul de la intrarea in cladire) si anexele (parcare, spatii de depozitare).
In functie de suprafata la care se aplica, pretul pe metrul patrat poate varia semnificativ. Potrivit consultantilor imobiliari, cel mai important este pretul pe unitate si cele incluse (finisaje, parcare, boxe).
"Fiecare apartament vandut in faza de proiect este insotit de un num