Ofiterii de Securitate care au construit retele de informatori din elevi sunt greu de pus sub incidenta Codului Penal. In afara sanctiunii mai mult morale pe care o da Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cei care s-au pretat la aceste acte nu risca sanctiuni pe cale penala. Totusi, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului intentioneaza sa intocmeasca o lista cu cei care au racolat minori in retelele informative ale Securitatii pentru ca acestia sa poata fi trimisi in judecata. "Sunt convins ca nu ii vom identifica pe toti, este imposibil, dar cel putin o duzina sau doua dintre ei vor fi gasiti.
Acestia vor fi trecuti in baza noastra de date si, cu probele pe care le gasim, vom inainta hartiile respective la Sectia Militara a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat istoricul Stejarel Olaru. Acesta a mai declarat unui post de radio ca peste doua saptamani va fi prezentata o lista cu ofiteri ai Securitatii din dosarele la care Institutul are acces.
Olaru nu a precizat insa exact sub incidenta carei infractiuni din Codul Penal intra acestia.
Constantin Buchet, membru CNSAS, a spus ca singura sanctiune pe care Consiliul o poate da este deconspirarea lor. "Legea noastra nu prea are stipulatii cu iz punitiv, ca sa spun asa", a adaugat Buchet. Deconspirarea lor ar urma acelasi traseu ca in cazul fiecarui demnitar suspectat de politie politica, cu audieri, posibilitatea contestatiei etc.
Oprea sustine ca Securitatea a pregatit informatorii SRI
Pareri divergente exista si asupra scopului pentru care elevii erau transformati in turnatori. Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a afirmat ca acestia erau, in general, folositi pe durata studiilor gimnaziale si liceale, fiind abandonati ulterior. Motivul este ca putini dintre acestia urmau studiile universitare si