Marii distribuitori de medicamente din tara noastra nu se asteapta ca integrarea Romaniei in UE sa le ''perturbe'' activitatea desfasurata pe piata de distributie romaneasca. Mai exact, acestia sustin ca ''in cazul in care companii de distributie din strainatate erau interesate sa invadeze piata romaneasca de distributie, faceau acest lucru inca de acum trei-patru ani, de cand s-a luat in discutie cu seriozitate integrarea Romaniei in UE''. Viorel Vasile, vicepresedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) ne-a declarat ca ''in urma cu cativa ani s-au interesat multi distribuitori din Germania, Franta si Anglia despre piata de distributie din Romania, insa dupa ce au vazut instabilitatea legislativa si datoriile pe care statul le are la medicamente au plecat''.
Totodata, distribuitorii de medicamente tin sa precizeze ca ''aceasta nu inseamna ca, la ora actuala, nu se mai poarta discutii si negocieri intre firme din afara si distribuitori din tara noastra. Cu toate acestea, credem ca firmele straine cu adevarat interesate de piata de distributie din Romania au facut, deja, pasul''. In acelasi timp, distribuitorii romani afirma ca ''daca nu ar fi problema datoriilor, piata noastra ar fi una atractiva pentru companiile internationale avand in vedere ca este o piata mare, iar consumul de medicamente este in crestere''.
Costurile echipamentelor pentru depozite ating si 50.000 de euro
Pe de alta parte, marii distribuitori de medicamente asteapta ca, la sfarsitul acestei luni, sa apara normele de avizare a depozitelor farmaceutice. Acestia sunt convinsi ca, dupa aplicarea noilor norme, multe depozite vor disparea. In ceea ce priveste numarul acestor depozite, parerile sunt impartite. Unii distribuitori spun ca ''din cele 300-400 de depozite care functioneaza la ora actuala, cel putin 100 vor disparea'', in timp ce