Se foloseşte frunza şi fructul. Conţine: tanin, acid citric, malic, tatric, bezoic, zahăr, pectină, pectoză, albuminoide, materie colorantă, factori vitaminici P. Pentru uz intern, afinele sunt recomandate pentru enterită, diaree, dizenterie, putrefacţii intestinale, hemoragii prin fragilitatea capilară, retinopatii, ateroscleroză, tulburări circulatorii, diabet, insuficienţă biliară. Pentru uz extern se recomandă în cazul stomatitelor, faringitelor şi dacă aveţi afte.
Se foloseşte sub formă de boabe bine coapte, consumate crude, sau sub formă de jeleuri, marmelade. Reţetă – o lingură de fructe la o ceaşcă de apă, fierte 5 minute, infuzate 15 minute; se strecoară prin presare; se consumă 2-6 ceşti pe zi. Tinctură de afine – 100 gr. afine, 1 litru rachiu, se lasă la macerat 15 zile. Se consumă 2-5 gr. pe zi, în puţină apă, înainte de mese, indicat pentru afecţiuni catarale, diaree, scrobut.
Se foloseşte frunza şi fructul. Conţine: tanin, acid citric, malic, tatric, bezoic, zahăr, pectină, pectoză, albuminoide, materie colorantă, factori vitaminici P. Pentru uz intern, afinele sunt recomandate pentru enterită, diaree, dizenterie, putrefacţii intestinale, hemoragii prin fragilitatea capilară, retinopatii, ateroscleroză, tulburări circulatorii, diabet, insuficienţă biliară. Pentru uz extern se recomandă în cazul stomatitelor, faringitelor şi dacă aveţi afte.
Se foloseşte sub formă de boabe bine coapte, consumate crude, sau sub formă de jeleuri, marmelade. Reţetă – o lingură de fructe la o ceaşcă de apă, fierte 5 minute, infuzate 15 minute; se strecoară prin presare; se consumă 2-6 ceşti pe zi. Tinctură de afine – 100 gr. afine, 1 litru rachiu, se lasă la macerat 15 zile. Se consumă 2-5 gr. pe zi, în puţină apă, înainte de mese, indicat pentru afecţiuni catarale, diaree, scrobut.