Adrian Iancu(Foto: )
Blocajul vine ca o manusa in sprijinul societatilor care construiesc blocuri noi de locuinte si care cresc artificial pretul imobilelor, in lipsa unor alternative mai ieftine, cum ar fi tocmai mansardele.
Hotararea de Consiliu Local nr. 695, emisa in septembrie 2005, urmare a initiativei arhitectului sef al municipiului Cluj-Napoca, Adrian Iancu, reglementeaza mansardarea privind imobilele mai inalte de P+4 etaje, dotate cu ascensor.
Mansardarea acestor imobile este posibila in urmatoarele conditii: daca supraetajarea se realizeaza cu o retragere (balcon sau parapet, cu inaltimea minima de 1 metru) de minimum 1,20 metri latime si elemente geometrice definite in schema alaturata, iar in cazul in care se doreste o alta abordare volumetrica este necesar Avizul Comisiei Tehnice de Urbanism.
Dupa cum se poate sesiza din figura specificata in reglementarile HCL 695, acest lucru este imposibil, deoarece constructia peretilor exteriori ai mansardelor respective nu se sprijina pe structura de rezistenta a blocurilor, aceasta fiind realizata prin zid, pe marginea exterioara a blocurilor si nu in interiorul acestora.
Respectarea reglementarilor cerute de arhitectul Iancu privind construirea mansardelor cu retragerea de 1,2 metri, ar presupune demolarea zidurilor de la apartamentele ultimului etaj si construirea unor noi grinzi de rezistenta in peretii laterali si pe tavanul apartamentelor prin mijlocul camerelor.
Cu aceste modificari halucinante trebuie sa se confrunte orice proprietar al unui apartament situat sub viitoarea mansarda, pentru a se putea obtine avizul primariei privind constructia acestor mansarde. In aceste conditii, practic, nimeni nu poate mansarda legal, in Cluj-Napoca, un bloc de peste patru etaje.
@N_