Nu se stinsesera bine ecourile Salonului de carte si ale prezentei Presedintelui Basescu la Bookfest, cind mai vechea noastra colaboratoare, Luminita Batali, ne-a propus spre publicare un interviu cu Traian Basescu, axat pe strategiile de promovare a culturii romane in strainatate, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Desi, initial, interviul fusese programat „in direct“, interventia chirurgicala suferita de Traian Basescu a facut imposibil dialogul „pe viu“. Prin amabilitatea consilierului prezidential Adriana Saftoiu, raspunsurile la intrebarile adresate de Luminita Batali ne-au parvenit pe mail. Titlul si intertitlurile apartin redactiei.
Stimate Domnule Presedinte, timp de aproape cincizeci de ani Romania a fost izolata de familia sa fireasca, de cea europeana, nu numai din punct de vedere politic si economic. Lipsa contactelor, care s-a agravat in ultimul deceniu al dictaturii, s-a simtit intens si in cultura. Daca noi nu am avut acces in perioada amintita la cultura europeana, nici ceea ce s-a creat aici nu a fost cunoscut dincolo si avem enorm de recuperat. Pare ca tara noastra s-a oprit la Constantin Brancusi, George Enescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran si Mircea Eliade. Exista o strategie de promovare a culturii noastre in strainatate, pentru a marca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana?
Marea sansa in plan cultural a Romaniei a fost existenta citorva nume care au intrat in patrimoniul cultural universal. Romania exista pe harta culturala a lumii mai ales datorita lor. Atelierul lui Brancusi poate fi vizitat oricind la Paris, linga centrul Pompidou; Enescu este cunoscut ca un mare virtuoz, ca profesorul celebru al lui Menuhin, si din ce in ce mai bine ca un compozitor de exceptie. Avem cu totii dorinta ca prin Festivalul George Enescu sa difuzam creatia sa si sa atragem atentia asupra valorii sale. Anul trecut s-au desfas