(Foto: )
In plina campanie de lichidare a focarelor de anemie infectioasa din Timis, judet in care au fost depistati aproape 400 din cei 11.000 de cai din Romania care au contactat aceasta boala, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), Ioan Jeleriu, este preocupat si de combaterea comertului ilicit cu carnea cabalinelor din piete si oboare.
El a afirmat ca marfa scapa controlului de specialitate si, in consecinta, sanatatea populatiei este pusa in mare pericol.
Aceasta operatiune are la baza si o estimare a sefului Politiei Sanitar-Veterinare, Pompiliu Smultea, care a declarat ca peste 40 la suta din carnea comercializata in pietele orasului de pe Bega provine din taierile ilegale de animale.
"Am informatii ca in judetul nostru intra mari cantitati de carne de cal din judetele vecine, in special din Caras-Severin, animalele fiind sacrificate in abatoare neautorizate sau gospodarii particulare. Aceasta marfa intrata clandestin in Timis scapa controlului sanitar-veterinar de calitate, punandu-se in pericol sanatatea populatiei.
Din cate am aflat, exista adevarate filiere prin care aceasta carne este transportata in Timis, de aceea vom face filtre, impreuna cu Politia, pe soselele judetului, dar si controale inopinante in piete. Veti spune ca, de exemplu, italienii consuma mai multa carne de cal sau de magar decat de porc, insa este vorba despre carne controlata si avizata din punct de vedere sanitar-veterinar.
Voi merge in penal cu toti cei implicati in acest gen de afaceri si-i vom obliga sa suporte si cheltuielile de incinerare a carnii", a avertizat Ioan Jeleriu.
Seful DSV a adaugat ca in conditiile in care in Timis intra mari cantitati de carne de cal din judetul vecin, este posibil ca pe piata sa ajunga, in semiprepa