(Foto: )
Epoca marilor nave de linie a apus, cuirasatele, crucisatoarele si in curand chiar si distrugatoarele fiind sau urmand sa intre in istorie prin scoaterea lor din serviciul tuturor statelor de pe mapamond dotate cu puternice flote militare.
Aceste gigantice bastimente ce reprezentau candva fala marinelor militare ale marilor puteri maritime au fost astazi inlocuite cu fregate, nave de lupta universale ce pot face fata cu succes oricarui atac provenit de pe uscat, din aer, de pe apa sau de sub apa.
In bazinul Marii Negre, principala amenintare la adresa Romaniei si a regiunii este cea asimetrica provenita din zona Caucazului, mai ales datorita tranzitului de resurse energetice din aceasta ex-regiune sovietica, tranzit ce se va dezvolta foarte mult in anii urmatori, a declarat pentru „Replica” de Constanta comandorul Dorin Danila, comandantul Flotei Militare a Romaniei.
La ora actuala, structura Flotei militare maritime si fluviale romanesti cuprinde o flotila de fregate formata din navele "Marasesti”, "Regele Ferdinand” si "Regina Maria”.
De asemenea, dotarea cu nave a flotei mai include si nava scoala "Constanta”, o unitate formata din trei nave purtatoare de rachete, o sectie cu patru lansatoare de rachete mobile (de pe uscat), un divizion cu 4 corvete si altul de dragoare maritime, iar pana la sfarsitul anului in curs se va adauga si un grup de elicoptere ce vor deservi flotila de fregate, a precizat comandatul Flotei.
In privinta componentei fluviale a Flotei, aceasta are in compunere un divizion de nave purtatoare de artilerie incluzand monitoare si vedete blindate din generatia a III-a, precum si un divizion de vedete dragoare, avand o sectie la Tulcea si alta la Braila. Cele mai vechi bastimente din compunerea Flotei romanesti sunt dr