Pentru guvernul de la Budapesta prioritara este consolidarea economica pe termen lung si nu atragerea imediata de investitori straini.
Recent, producatorul sud-coreean de anvelope Hankook a ales Ungaria ca locatie pentru prima sa fabrica din Europa. Investitia, in valoare de 530 milioane de euro, reprezinta un adevarat succes pentru guvernul din Budapesta, urmand a fi create 1.500 de locuri de munca in orasul Dunaujvaros, un pol puternic de sustinere a partidului socialist aflat la putere, scrie Financial Times.
Totusi, in ciuda acestei reusite, care a oferit oficialilor ungari ocazia sa scoata in evidenta atractivitatea pietei locale pentru investitorii straini, multi se tem ca Ungaria se indreapta intr-o directie gresita in cursa extrem de stransa pentru atragerea de capital strain. Seria de majorari de impozite introduse de curand ar putea reduce capacitatea tarii de a tine pasul cu restul Europei in cursa pentru investitii straine, sustin multi lideri din mediul de afaceri ungar.
"In regiune are loc o cursa de natura fiscala, iar noi mergem impotriva directiei principale", a declarat Les Nemethy, presedinte al Camerei de Comert Americane in Ungaria si director al Euro-Phoenix, o firma de consultanta in domeniul investitiilor financiare.
Ungaria a atras un volum record de investitii straine directe anul trecut, in valoare de 5,4 miliarde de euro, fiind depasita la acest capitol numai de Polonia, care a atras 6,2 miliarde de euro.
Competitia devine si mai stransa insa in Europa Centrala si de Est. Romania a inregistrat cea mai semnificativa crestere a volumului de investitii straine directe anul trecut, pana la o valoare de 5 miliarde de euro, in timp ce Republica Ceha a atras investitii in valoare de 2,6 miliarde de euro.
In cazul Slovaciei, reformele adoptate, incluzand introducerea unei taxe unice de 19%, au facut din acea