Compania de consultanta Dun&Bradstreet (D&B) a evaluat recent pierderile suferite de catre Israel in ultimele zile la aproximativ 112 milioane de euro, ca urmare a reducerii activitatii economice, se arata intr-un material publicat de Jerusalem Post si preluat de NewsIn.
Dun&Bradstreet a luat in calcul numai factorii directi care pot cantari in costurile razboiului, precum distrugerea fabricilor, sistarea activitatilor, distrugerea imobilelor si a sistemelor de alimentare, sau plata despagubirilor, si nu si factori indirecti, precum inchiderea portului Haifa, extrem de important pentru aprovizionarea tarii.
Per total insa, analistii de la compania de consultanta citata considera ca efectele asupra economiei Israelului vor fi nesemnificative, ritmul de crestere al acesteia - aproape cel mai mare din lumea occidentala - ramanand neschimbat.
Pana acum, 35% din cele 1.800 de fabrici si intreprinderi din zona afectata au fost inchise, 35% functioneaza la capacitate redusa, iar 30% functioneaza normal, potrivit Asociatiei Industriasilor din Israel.
Pierderile financiare reale suferite incepand din 12 iulie, cand a izbucnit conflictul, au fost estimate la 67 - 90 milioane euro, arata Jerusalem Post. Israelul a cunoscut in 2005 o crestere economica de 5,2% din PIB, pentru anul in curs guvernantii mizand pe 4,1%.
Cea mai puternica ramura a industriei israeliene este industria hi-tech, unde veniturile au ajuns sa fie deja cu 20% mai mari decat in urma cu sase ani de zile.
Bunastarea tarii ii permite sa sustina un razboi pe doua fronturi fara a-si destabiliza economia.
Hezbollahul surprinde prin cel mai modern armament
Daca Israelul este recunoscut pentru investitiile importante dedicate mentinerii unei armate moderne si puternice, acest conflict a relevat si capacitatile militare surprinzatoare pe care le are Hezb