Lucian Muresan(Foto: )
Ierarhii Bisericii Greco-Catolice si cei ai Bisericii Reformate au formulat critici la adresa demersurilor facute de sinodul mitropoliei ortodoxe din Cluj. Ei sunt nemultumiti de intentia ortodocsilor de a santaja autoritatile, astfel incat acestea sa restituie bunurile bisericesti confiscate in timpul comunismului in functie de numarul de credinciosi ai fiecarui cult.
Membrii Sinodului permanent al Bisericii Greco-Catolice cer autoritatilor romane sa le respecte dreptul de proprietate asupra bunurilor de la Biserica Romana Unita cu Roma, confiscate abuziv de comunisti si date apoi in administrarea ortodocsilor.
Biserici greco-catolice, distruse in timp
Prelatii acestui cult, care sunt semnatari ai documentului, adica Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul major si mitropolit al Bisericii Romane Unite cu Roma, episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, si episcopul de Oradea, Virgil Bercea, mai sustin ca: "lipsa de decizie a Statului Roman, precum si ineficienta intalnirilor Comisiei Mixte de Dialog cu reprezentantii Bisericii
Ortodoxe Romane, au facut ca unele lacasuri de cult, care au apartinut Bisericii Greco-Catolice, in acest rastimp, sa fie demolate, stramutate sau demontate.
Revenirea la terminologii si expresii din perioada comunista denota faptul ca nu se doreste nici pe departe respectarea libertatii de constiinta a credinciosilor, ci, dimpotriva, se incearca, prin formule agresive, si adunarea de semnaturi, manipularea constiintei credinciosilor celor doua confesiuni care traiesc in pace si in buna intelegere unii cu altii".
"Se observa ca anumite actiuni sunt menite nu numai sa favorizeze unilateral dezvoltarea unei confesiuni, cat mai degraba sa impiedice refacerea fireasca a cele