Bombardamentele intre Israel si Hezbollah au continuat ieri, in cea de-a noua zi a conflictului, in timp ce la granita Libanului cu Israelul au avut loc ciocniri violente intre fortele terestre israeliene si trupele gruparii siite libaneze.
In timp ce conflictul afecteaza din ce in ce mai mult Libanul, fara sa existe un semn de pace, premierul libanez, Fouad Siniora, a cerut ajutor disperat din partea comunitatii internationale pentru a opri Hezbollah si a acuzat direct Siria si Iranul ca sustin aceasta grupare militara. De asemenea, liderul majoritatii parlamentare din Parlamentul libanez Saad Hariri (fiul fostului premier asasinat in urma cu doi ani) a acuzat Siria ca vrea sa-si rezolve disputele cu Israelul folosindu-se de Liban.
"Toata lumea trebuie sa ne ajute sa dezarmam Hezbollah. Hezbollah a devenit un stat in stat. Suntem cu totii constienti ca este o problema serioasa. Nu este un secret ca Hezbollah urmeaza scopurile politice fixate de la Damasc si Teheran", a spus Siniora intr-un interviu acordat ieri publicatiei italiene Corriere de la Sera.
Operatiunile de evacuare a strainilor au fost ieri accelerate. Statele Unite ale Americii au trimis ieri dimineata la Beirut 40 de soldati ai marinei americane, la bordul unei nave apartinand portavionului USS Nashville, pentru a evacua a mai bine de 1.200 de cetateni americani. Este pentru prima oara cand soldatii armatei americane se intorc in Liban dupa atentatul din 1983, cand gherilele Hezbollah au aruncat in aer o cazarma militara americana, facand 241 de victime.
Criza umanitara se agraveaza de la o ora la alta. Raidurile aeriene au afectat o buna parte a infrastructurii libaneze, fiind astfel din ce in ce mai greu pentru convoaiele cu ajutoare sa ajunga la cei peste 500.000 de libanezi care si-au parasit locuintele pentru a se adaposti de bombardamente.
Presedintele libanez, E