Leul a recuperat teren semnificativ in fata euro, pe fondul vanzarilor de valuta din partea jucatorilor speculativi, care s-au orientat din nou catre pietele emergente.
Miscarea, desfasurata la nivel mondial, a fost determinata de discursul guvernatorului bancii centrale a Statelor Unite, care a spus ca se asteapta la o inflatia scazuta in economia americana in 2007, ceea ce a alimentat speculatiile privind sistarea seriei de majorari de dobanda la dolar.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5642 lei pentru un euro, cu 3 bani mai putin decat in ziua precedenta. Astfel, leul a castigat peste 0,8% la cursul oficial intr-o singura zi. Dolarul a avut o evolutie chiar mai dramatica, pierzand 4,69 bani, pana la 2,8274 lei. Evolutia sa a fost alimentata si de scaderea in fata euro pe pietele internationale.
"Este posibil ca aprecierea leului sa continue. Nu ma astept sa apara volume semnificative pe cumparare de valuta din partea jucatorilor straini, iar daca nu este sustinut de ordine locale, cursul ar putea sa coboare. Probabil vom vedea euro sub 3,56 lei, insa este greu de spus pana unde va merge cursul pe termen scurt", a comentat un dealer.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,57/3,575 lei pentru un euro, semnificativ mai jos fata de inchiderea de miercuri, cand euro era cotat la 3,6 lei.
In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat usor, dupa care au inceput sa coboare, pe fondul vanzarilor de valuta. Astfel, euro a coborat pana la un minim al zilei de 3,580/3,5630 lei, la jumatatea zilei. In a doua parte a zilei, euro a recuperat usor teren, urcand pana la 3,630/3,680 lei, nivel la care a ramas pana la inchiderea pietei.
"Leul s-a miscat in corelatie cu celelalte monede emergente. Se putea sa vedem o scadere chiar mai mare a cotatiilor, avand in vedere ca zlotul a pierdut 700 de puncte, iar leu