Locuitorii de pe Valea Cricovului pastreaza o traditie de peste un secol.
In fiecare an, de Sfantul Ilie, mii de oameni se aduna cu mic cu mare la un targ in localitatea Urlati din care nu lipsesc "comediile", mestesugarii si vanzatorii ambulanti.
Cei mai fericiti au fost copiii, care au asteptat un an intreg pentru a se putea bucura de "lanturile" zburatoare, asa cum sunt cunoscute popular instalatiile din parcurile de distractie. Inca de la primele ore ale diminetii, balciul s-a umplut de oameni veniti din toate comunele invecinate, unii chiar de la distante de zeci de kilometri.
"Comediile" i-au atras ca un magnet pe cei mici, care, in schimbul a doi lei noi, au savurat fiecare secunda din cele cinci minute, cat dura o repriza de distractie.
"De cand eram mic nu am pierdut niciun targ de Sfantul Ilie. Ma aducea tata cu caruta. Acum am venit cu copiii la balci sa le arat cum se veseleau oamenii pe vremea mea", spune Dumitru Vasilache, unul dintre prahovenii care au fost ieri la targ, mai mult pentru a-l vizita decat pentru a cumpara ceva.
Negustori nemultumiti
Primarul orasului, Marian Machitescu, sustine ca aceasta este cea mai importanta sarbatoare de peste an. "Oamenii au putine motive de bucurie in zilele noastre. Vin la balci sa faca cumparaturi, sa-si distreze copiii, sa manance un mic si sa bea o bere", spune edilul.
Anul acesta balciul nu s-a dovedit a fi o mare afacere pentru vanzatorii ambulanti si proprietarii de "comedii", saracia clientilor punandu-si amprenta pe incasari. Asa se face ca ieri, niciun negustor nu vindea marfa mai scumpa de 30 RON.
"Vanzarea a mers prost pentru ca lumea nu mai are bani. Abia daca o sa-mi scot banii de drum. Acum vreo 10 ani castigam de Sfantul Ilie cat altii intr-un an", regreta vremurile bune Costel Paun, unul dintre mesterii in lemn care si-a expus degeaba marfa pe taraba.
N