Potrivit unui studiu Oxford Analytica, "tentativa esuata a primului ministru de a initia o retragere a trupelor din Irak dezvaluie criza in care se afla Guvernul si afecteaza reputatia Romaniei de partener de incredere in misiunile de mentinere a pacii".
Studiul, care ajunge pe masa principalelor organisme internationale, a guvernelor, multinationalelor si institutiilor financiare, arata ca guvernul roman nu mai functioneaza coerent, iar reformele cad victima luptelor politice fratricide.
Analiza reputatului institut britanic sustine ca Tariceanu, confruntat cu o scadere in sondaje si chiar cu dubiile exprimate privind o eventuala intrare a PNL in viitorul Parlament, a sperat sa-si imbunatateasca situatia agatandu-se de o tema populara.
Anuntul precipitat al premierului, arata autorii studiului Oxford Analytica, ar fi fost si o incercare de a i-o lua inainte presedintelui Basescu, care se pregatea sa anunte o reducere a numarului soldatilor romani din Irak. Sunt descrise relatiile dintre presedinte si premier ca fiind "complet deteriorate" si sustine ca "adevaratul motiv (n.r.
- al cererii de retragere din Irak) a fost acela de a-i intinde o capcana presedintelui Basescu". In ceea ce priveste un posibil referendum cerut de Tariceanu, institutul britanic ii da putine sanse premierului: "Chiar daca ar putea depasi toate obstacolele constitutionale care-i stau in cale, succesul pare putin probabil.
Basescu este de departe cel mai popular politician, iar opinia lui in ce priveste majoritatea temelor internationale este crezuta in mare masura".
Oxford Analytica subliniaza ca cererea premierului a fost respinsa in CSAT de ministrii de Externe si de Finante, membri PNL. "Daunele pe care aceasta propunere le-ar fi adus pozitiei internationale a Romaniei par sa le fi fost mai evidente celor doi decat primului ministru