Intr-o epoca in care oamenii recurg la cele mai avansate tehnologii, la biblioteca virtuala sau sisteme 3G, legatoriile de carte inca suscita interesul studentilor care intra in micile locatii pentru lucrarile de diploma, dar mai ales pe cel al pasionatilor de carte, care ar plati in strainatate sume de cateva ori mai mari pentru serviciile de aici. Pentru ca in Romania comenzile se executa manual.
"Legatoria este foarte veche. A fost deschisa in 1970, de catre tatal meu. El a invatat meserie timp de 15 ani de la cei mai mari legatori care au studiat la Paris, in Franta. Pe vremea aceea era mare lucru sa ai atelierul tau, in conditiile in care lumea lucra la stat", spune Liliana Moldoveanu, care din 1999 a preluat legatoria Apollo Moldoveanu din Bucuresti.
Dupa cum declara proprietara, "renumele nu doar la nivel local", creat prin realizarea unor comenzi de peste 400 de mii de carti pentru ambasade sau lucrari pentru festivaluri internationale, dar mai ales legatura de familie pe care o reprezinta legatoria nu ii permit sa inchida aceasta afacere.
Activitatea legatoriei Apollo Moldoveanu cuprinde imbracarea cartilor, a lucrarilor de diploma, realizarea mapelor de corespondenta, a copertelor de arhivare, a cartilor de onoare (agenda pe care scriu oaspetii cand viziteaza o personalitate), a meniurilor sau albumelor de nunta. Ea se desfasoara in doua puncte de lucru, in cel de-al treilea existand calculatoare si fotocopiatoare "pentru cazul in care persoana care isi lucreaza teza de doctorat sau de licenta a gresit prima pagina si doreste sa ii fie tehnoredactata pe loc", dupa cum spune Moldoveanu.
Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 270.000 lei (75.000 euro), in scadere fata de anul anterior cu aproximativ 5%, in urma pierderii unor clienti. Acest lucru a avut loc pe fondul suprapunerii unor contracte.
"Cand vin doi