Subfinantarea sistemului sanitar se reflecta nu numai in lipsa unor medicamente sau materiale sanitare din spitale, servicii medicale de o calitate indoielnica, ci si in hrana zilnica pe care o primesc bolnavii internati.
De un an de zile, prin Hotarirea nr. 508/2005, Guvernul Romaniei a modificat nivelul de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice si din crese, dar sumele alocate pentru hrana bolnavilor ramin in continuare la jumatatea celor destinate puscariasilor.
Aflati pe patul de suferinta, cei mai multi dintre bolnavi s-au obisnuit sa apeleze la hrana adusa de familie sau cunostinte, pentru a completa mincarea primita in spital, pentru ca nu pot ingurgita un pumn de pastile pe stomacul care nu intelege ca sistemul este intr-o continua subfinantare.
De altfel, in unitatile spitalicesti, alocatia zilnica de hrana este minutios dramuita, in functie de afectiuni: cu cit esti mai mult cu un picior in groapa, cu atit creste interesul guvernarii pentru hrana bolnavilor. Cei mai "favorizati" din acest punct de vedere sint bolnavii de HIV/SIDA, de TBC, neoplazicii, bolnavii de hepatita si diabet, carora li se aloca intre 7 si 9 RON pe zi pentru mincare.
In rest, interesul guvernantilor si al sistemului de sanatate pentru hrana zilnica a bolnavilor inseamna 3 lei sau de 4 lei (RON).
De alocatii de hrana oarecum decente mai beneficiaza bolnavii de lepra aflati in leprozerii, cei arsi, bolnavii cu afectiuni psihice sau lauzele internate in unitati sanitare.
"Pentru sectia de Ginecologie, alocatia de hrana este de 4,7 RON pe zi, la Obstetrica este de 6,3 RON, iar pentru nou-nascuti, 1,4 RON. Lehuza care alapteaza beneficiaza de 7,7 RON, pentru ca se ia in calcul alocatia gravidei, la care se adauga cea a nou-nascutului", am aflat de la dr. Mioara Salcudean, directorul Spitalului de O