Cererea greco-catolicilor figureaza intr-o propunere legislativa pentru Legea retrocedarii, elaborata miercuri la Cluj.
Sinodul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, condus de PF Lucian Muresan, Arhiepiscop Major de Alba-Iulia si Fagaras, s-a intrunit miercuri la Cluj-Napoca pentru a elabora propunerea legislativa pentru Proiectul de lege privind retrocedarea lacasurilor de cult confiscate de statul roman prin Decretul lege 358 din 1948.
Propunerea prevede ca in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii statul roman sa retrocedeze Bisericii Greco-Catolice bisericile catedrale, vicariale si protopopiale. Urmatorul pas ar fi ca, in termen de un an, sa fie retrocedate manastirile, bisericile simbol si bisericile din centrele urbane. Reprezentantii Sinodului cer si bisericile din mediul rural.
Astfel, in satele unde exista comunitate greco-catolica reconstituita si doua biserici, din care una fosta greco-catolica, retrocedarea trebuie facuta in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii.
In comunicatul remis presei se arata ca in cazul in care exista numai un singur lacas de cult, acesta va intra in proprietatea greco-catolicilor odata cu intrarea in vigoare a legii, dar pana la retrocedarea definitiva, va putea fi folosit timp de trei ani de ambele comunitati.
Renta pentru lacasurile neretrocedate
Mai mult, reprezentantii greco-catolicilor au formulat si o clauza conform careia pentru lacasele neretrocedate, statul roman trebuie sa asigure anual o renta perpetua catre Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica.
In comunicat se arata ca “pentru lacasurile de cult si alte proprietati care nu se restituie din indiferent ce motive, se va constitui un drept de creanta al Bisericii Roma