(Foto: )
Teoretic, populatia municipiului, de 150.041 locuitori, are acces la toate institutiile statului. In realitate, un numar de 400 de persoane, membri ai Asociatiei Persoanelor cu Handicap Locomotor pot beneficia doar de serviciile acelor institutii care s-au gandit si la ei si au instalat rampe speciale de acces. "Biserica este poate locul in care orice om doreste sa ajunga. Iar noi nu putem.
Peste 45 la suta din membrii sunt ortodocsi, dar in oras nici una din bisericile acestui cult nu permit accesul lor. Reformatii si catolicii, in numar sensibil egal, sunt mai avantajati, daca se poate spune asa, pentru ca, aproape jumatate din bisericile acestor culte, s-au gandit si la ei, construind aceste rampe.
“Primaria, Prefectura si o parte a bancilor ne permit accesul, in rest asteptam sa se gandeasca la noi si cei de la Spitalul Judetean, Posta si de ce nu, cei de la restaurante si pensiuni", ne-a spus Jancso Istvan, presedintele Asociatiei P.H.L. Catedrala Catolica din centrul orasului, desi are doar patru trepte la intrare, are o rampa de acces amenajata in curtea interioara.
Peste drum, Catedrala Ortodoxa cu siruri de zece, cinci si trei trepte, nu. Pe strada Ciucas 11 se construieste o noua Biserica Reformata si din proiect are prevazuta o cale de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. Noua catedrala Ortodoxa din cartierul Tudor Vladimirescu are aproape 30 de trepte si nici urma de vreo rampa.
Conform legii din 29/06/1999 si a reglementarilor europene, orice institutie publica trebuie sa-si amenajeze cale de acces pentru ca toti cetatenii sa aiba acces. "Suntem constienti de nevoile rampelor pentru accesul persoanelor cu dizabilitati in Biserica. Punctul acesta de vedere e luat in calcul pentru toate proiectele noi.
Ce am incercat pana a