In marginime, la Sibiel, turismul ru-ral s-a nascut in urma cu 35 de ani. Cand Nicu Ceausescu era primse-cretar la judet, marginenii au visat europeneste. A aparut muzeul icoanelor pe sticla. Raiul icoanelor pictate pe sticlaNicu Ceausescu a fost in vizita la Constantin NoicaJurnal de Caravana - Peripetii la Paltinis O mana de oameni din Marginimea Sibiului a pus bazele turismului rural. La 400 de fumuri, cum se spune prin Ardeal, s-au nascut 32 de pensiuni turistice. O palma de loc, cu stradute inghesuite, insa cu case dichisite, incearca sa atraga atentia romanilor fascinati de paradisurile promovate agresiv prin agentii "infometate".
In Sibiel, ideea turismului rural s-a nascut in urma cu 35 de ani. Intr-o perioada marcata inca de prezenta lui Nicu Ceausescu, marginenii au indraznit sa viseze european. Si-au deschis usile caselor pentru turisti. Totul a pornit de la ideea infiintarii unui muzeu al icoanelor pe sticla. Acum, satucul are in medie 500 de turisti pe an, asta pentru ca sezonul turistic nu este foarte extins. El tine patru luni, din mai pana in august. Iarna, locul nu este foarte cautat, pentru ca turistii nu prea au alternative in ceea ce priveste activitatile de sezon.
SALVATORUL SIBIELULUI. Un batran preot cu trupul sfaramat de torturile din inchisorile comuniste este considerat eroul micii localitati din vecinatatea Sibiului. Parintele Zosima Oancea a reusit sa scoata satul din uitare si, cel mai important, din saracie. Ce-ar fi fost Sibielul fara el? Exemplul este la nici doi kilometri: Fantanele, un sat in moarte clinica. In 1965, cand ortodoxismul era soptit pe la colturi, Marginimea Sibiului a pus bazele unui muzeu al icoanelor pictate pe sticla.
TRUDA. De la donatiile timide ale "sighienilor" pana la schimbul de tablouri cu alte zone ale tarii, oamenii au inceput sa prinda gustul lucrului bine facut. Nici macar apropierea