uninominal, dar cred că, în această perioadă, este necesară o precizare clară, în special din partea PSD-ului şi a PD-ului", a explicat Voicu. El a arătat că proiectul unui cod care să uninominal, dar cred că, în această perioadă, este necesară o precizare clară, în special din partea PSD-ului şi a PD-ului", a explicat Voicu. El a arătat că proiectul unui cod care să cuprindă toate legile necesare alegerilor, inclusiv votul uninominal, trebuie finalizat până la sfârşitul acestui an. Potrivit reprezentantului liberal, lucrările comisiei vor fi publice, inclusiv la momentul votului deschis asupra chestiunilor importante, cum ar fi cea a votului uninominal.
Codul electoral vizează şi modificarea legii de funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), alături de redactarea textului care să reglementeze alegerile pentru Parlamentul European. Referindu-se la AEP, Mihai Voicu a spus că, în viziunea PNL, instituţia ar trebui să aibă o nouă conducere, alcătuită dintr-un preşedinte şi cinci vicepreşedinţi - toţi numiţi de parlament - care nu au făcut parte din vreun partid politic în ultimii cinci ani.
"Autoritatea ar putea avea un prim test de bună funcţionare cu ocazia alegerilor europene. În acest moment, activitatea Autorităţii este complet blocată, cu toate că, direct sau indirect, atât preşedintele, cât şi cei doi vicepreşedinţi au fost numiţi de PSD", a menţionat ministrul PNL.
Alegerea europarlamentarilor, prin vot pe listă
Chiar dacă liberalii vor reuşi să impună introducerea scrutinului uninominal pentru parlamentare şi locale, alegerea europarlamentarilor se va face tot prin vot pe listă.
Mihai Voicu a precizat, ieri, că, din cauza reglementărilor europene, românii care vor accede în PE vor fi aleşi prin vot proporţional.
Ministrul PNL a apreciat că, foarte probabil, va exista o singură listă de candidaţi la nive