Intrebarea lui Hamlet "a fi sau a nu fi" capata la bridge forma usor modificata: "a vorbi sau a nu vorbi". Pana sa ajungi sa te intrebi ce sa spui, e bine sa pui intrebarea cheie daca e bine sa spui ceva sau sa pui cartonul verde pe care scrie atat de curat PAS.
Un sistem sofisticat, agresiv, cu palierul doi ocupat de descrierea unor maini sub deschidere este bun pentru ca permite cu 7-11 puncte sa vorbesti. Dar are dezavantajul ca, daca vorbesti, poate deschide bidding-box-ul Pandorei din care ies puncte pentru adversari.
Iata ce au patit doi amici care isi perfectionasera sistemul. Cu mainile de mai sus, Est a aplicat ultimele cuceriri ale sistemului lor si a deschis cu 2 caro: bicolor majora-minora sub deschidere. Sud a pasat. Vest a dat releul de 2 cupe, interceptie. Nord pas, deschidentul Est, bucuros de nivelul convenabil la care a ajuns, a pasat.
Fireste ca a venit un reveille din Sud, de 2 pici si cu fit 5-5, de la Nord 4 pici sunt de rigoare. Numai ca Vest, cu 10 puncte, Riga-Dama-3 de atu si macar 7 puncte vis-a vis, a simtit nevoia unui contra. Cand Vest a atacat cupa, declarantul, lamurit din licitatie cum sta cartea, a tras rapid cartile mari de cupa si caro, tai de cupa si caro si a patra cupa.
Pe a doua cupa aruncase o trefla. Vest nu mai are cupa. A aruncat o trefla. Sud taie la mort si joaca trefla.
Plasarea de mana a izbutit. Declarantul pierde doua trefle si o pica.
Dupa joc, el a recunoscut ca daca ar fi lipsit licitatia, ar fi incercat sa joace la atu 2-1 si ar fi cedat ambele onoruri lipsa la pica.
Evident, e numai un exemplu si este foarte posibil ca in alta imprejurare deschiderea cu bicolora sa se dovedeasca extrem de folositoare, chiar salutara. Niciodata nu se stie... De aceea e frumos bridge-ul! Intrebarea lui Hamlet "a fi sau a nu fi" capata la bridge forma usor modificata: "a vorbi sau a nu vorbi