Problema deconspirarii politiei politice este complicata in Romania de faptul ca fostii informatori se afla in fiecare partid politic si in fiecare categorie sociala. Declaratia a fost facuta de pastorul Joachim Gauck, fostul insarcinat cu studierea arhivelor STASI din Germania, intr-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle. Pastorul Gauck afirma ca exista in Romania si Bulgaria interese foarte puternice pentru impiedicarea desecretizarii arhivelor organelor de represiune din aceste tari.
"Cel mai la indemana este la inceput sa se cada de acord asupra pastrarii tacerii, asupra incheierii capitolulului si trecerii spre o noua era. La o cercetare mai atenta insa, se constata ca acest procedeu de pastrare a tacerii cu privire la trecut se aplica in favoarea unor privilegiati, in favoarea fostei nomenclaturi. Acestia, desi au organizat in trecut asuprirea, sunt beneficiarii acestei reglementari", a afirmat Gauck. Acesta spune ca desecretizarea tuturor arhivelor este o cerinta a Uniunii Europene, iar Romania si Bulgaria vor trebui sa se conformeze dupa intrarea in UE.
Deschiderea dosarelor nu are importanta doar din punct de vedere moral, sustine Gauck, ci se impune si din considerente politice si juridice. Una din reglementarile juridice ale Uniunii se refera la dreptul de autodeterminare informationala, conform caruia cetatenii au dreptul sa acceseze informatiile care ii privesc, acolo unde exista.
Totodata, beneficiarii regimurilor totalitare vor putea fi impiedicati sa-si perpetueze privilegiile in regimul democratic.
Gauck a spus ca dosarele de urmarire au alt regim decat documentele normale de stat si trebuie scoase de sub cheie, mai ales dupa aderare. Acesta nu crede in valabilitatea argumentului dupa care trecutul trebuie depasit, iar vinovatii trebuie absolviti sub pretext ca au trecut prin acelasi regim totalitar.
"E