Cu multi ani in urma, modelul american de creare a unei noi natiuni prin contopirea etniilor care o compun era reprezentat de celebrul cuvant melting pot. Celebru si din pricina mandriei cu care americanii insisi isi prezentau altora modelul lor.
Pana cand s-a constatat fie ca aceasta mult visata contopire (ca o supa rezultata din fierberea mai multor ierburi - cum, plastic, o prezentau ei insisi) nu avea loc, fie ca, atunci unde si cand se producea, efectele nu erau cele dorite, in sensul ca din pierderea identitatii emigrantului nu rezulta un castig , nu se producea un american mai autentic si de-o calitate superioara.
Ulterior a aparut modelul canadian, care a impus in lumea statelor constituite din emigranti politica multiculturalismului. Deci nu disparitia identitatii etnice se urmarea, ci imbogatirea reciproca prin pastrarea si intrepatrunderea achizitiilor culturale. Dintr-o data, deci, elementul cultural, adica multicultural, a devenit cheia de bolta a noii strategii de integrare.
Daca citesti din aceasta perspectiva lumea americano-canadiana poti afla si intelege multe despre istoria ei, despre istoria si cultura popoarelor care o compun. In statul american Pennsylvania au emigrat multi germani, de exemplu. Ca atare, nu e de mirare sa intri intr-o localitate care se cheama… Berlin si care, de la aspectul urbanistic pana la mancarea si muzica din restaurante respira un aer german. In cealalta parte a Americii, in California de mijloc, un orasel care se cheama Solvang este danez de la nume pana la ultimul detaliu al locuintelor - si exemplele s-ar putea inmulti. Mai amintim unul singur, care se refera nu la un orasel oarecare, ci la marele Chicago: mergand pe strazi poti citi pe fatada multor zgarie-nori siruri intregi de nume poloneze.
Dar semne romanesti sunt? - veti intreba. Sigur ca sunt - chiar daca nu la fel de consistente ca in c